Що потрібно знати для рівня Advanced в англійській мові

Що потрібно знати для рівня Advanced в англійській мові

Головна мета цього сайту — надати всім бажаючим необхідні матеріали для самостійного вивчення англійської мови від рівня Beginner до Advanced. Тож давайте розберемося, які теми потрібно вивчити, аби досягти бажаної мети — рівня Advanced.

Граматика

Вважається, що на рівні Advanced ви вже маєте повністю знати граматику англійської мови й далі працювати здебільшого над лексикою.

Основи

Для початку ви маєте ознайомитися з англійською абеткою та фонетикою. Далі вам потрібно буде пройти такі теми:

Часи дієслів

На рівні Advanced ви маєте знати та вміти вживати всі часи дієслів (як в активному, так і в пасивному стані).

Активний стан дієслова

Що стосується активного стану дієслова, вам потрібно буде вивчити 12 часів, які діляться на 4 групи.

Група Simple:

Група Continuous:

Група Perfect:

Група Perfect Continuous:

Пасивний стан дієслова

Пасивний стан дієслова (Passive Voice) в англійській мові вживається значно рідше, ніж активний, але всі його часи, тим не менш, потрібно знати. Їх виділяють 8:

  • Present Simple Passive,
  • Past Simple Passive,
  • Future Simple Passive,
  • Present Continuous Passive,
  • Past Continuous Passive,
  • Present Perfect Passive,
  • Past Perfect Passive,
  • Future Perfect Passive.

Модальні дієслова

Ви маєте ознайомитися з тонкощами вживання модальних дієслів: can, should, must, may, might, could, would, need, ought, have to, will, shall.

Умовні речення

Ви маєте знати та вміти використовувати умовні речення (Conditionals):

  • Conditional 0,
  • Conditional 1,
  • Conditional 2,
  • Conditional 3,
  • Mixed Conditional.

Конструкції

Ви маєте вивчити такі конструкції:

Інверсія

Вам потрібно буде ознайомитися з інверсією (Inversion) і знати конструкції, у яких вона використовується:

  • Not only… but also…;
  • Hardly had… when…;
  • No sooner had… than…

Питання

На рівні Advanced ви маєте вміти будувати англійською різні види питань:

  • Загальні питання.
  • Спеціальні питання.
  • Альтернативні питання.
  • Розділові питання.
  • Заперечні питання.

Непряма мова

Ви маєте знати, як в англійській мові утворюється непряма мова і як перебудувати пряму мову у непряму.

Прийменники

Ну і, нарешті, ви маєте правильно вживати прийменники. Якщо ви будете просто перекладати прийменники з української на англійську, ви будете робити багато помилок. З прийменниками це не працює. Є сотні сталих конструкцій (іменник + прийменник, прикметник + прийменник і т.ін.), які просто треба завчити.

Лексика

Тепер поговоримо про те, який словниковий запас потрібно мати, аби досягти рівня Advanced в англійській мові.

Словниковий запас

Усього в англійській мові налічується понад 170 тисяч слів. Середньостатистичний носій англійської мови знає від 15 до 20 тисяч лем у рідній мові. Лема — це початкова, словникова форма слова. Наприклад, для слів working, worked та worker лемою є work. Для рівня Advanced потрібно знати від 6 до 10 тисяч словникових форм (лем).

Для розуміння діалогів у фільмах та ТВ-програмах достатньо знати приблизно 3 тисячі лем. Для вільного спілкування англійською на повсякденні теми потрібно знати 8 тисяч лем. Якщо ж ви хочете читати англомовну літературу чи складні статті англійською, потрібно буде вивчити не менше 9 тисяч лем (чим більше, тим краще).

Коли ми говоримо про кількість слів, які знаємо, слід зазначити, що наш словниковий запас ділиться на дві частини: активну та пасивну.

Активний словник — це ті слова, які ми здатні активно використовувати під час спілкування, письма та мислення.

Пасивний словник — це ті слова, які ми здатні зрозуміти (часто завдяки контексту), коли побачимо або почуємо, але які ми не можемо впевнено використовувати (або які не знаємо, як правильно використовувати) під час спілкування, письма чи мислення.

Коли ми вчимо будь-яку мову, нові слова спочатку поступово накопичуються в нашому пасивному словниковому запасі. З часом, коли ми зустрічаємося з ними багато разів та отримуємо достатньо контекстних підказок, щоби мати більш точне уявлення про їхнє значення та правильне вживання, ці слова переходять до нашого активного словникового запасу.

Розмір пасивного словника, як правило, у кілька разів більше активного, і це стосується не тільки тих, хто вивчає іноземну мову, а й носіїв мови. Тому для нас при вивченні англійської мови головною метою є перенесення якомога більшої кількості слів із пасивного словника до активного. Саме розмір активного словника буде визначати, наскільки вільно ми можемо спілкуватися чи писати англійською мовою.

Загалом, запам’ятайте просте правило: чим вищий рівень володіння англійською ви хочете мати, тим складнішою має бути ваша лексика. Якщо хочете мати рівень Advanced — забудьте про вживання простих слів на кшталт bad, good, very, important чи like. Замінюйте їх на більш складні колокації (колокація — комбінація з двох або більше слів, які формують стійке словосполучення). Найпоширеніші подібні конструкції ми обов’язково розглянемо на сторінках цього сайту.

Фразові дієслова

На рівні Advanced в англійській мові також потрібно знати певну кількість фразових дієслів. У різних джерелах вказується різна необхідна кількість (від 250 і більше). У рамках цього блогу ми плануємо детально розглянути як мінімум 330 найбільш поширених фразових дієслів в англійській мові.

На цьому все. Додайте цю сторінку собі в закладки і використовуйте як план занять (особливо це стосується розділу Граматика). Пізніше тут будуть з’являтися посилання на ті теми, які на момент написання цієї статті ще не були розглянуті.

Поділитись публікацією: